Przepis na sernik z truskawkami według Ani Starmach
Spód:
- 200 g kruchych ciasteczek zbożowych
- 80 g roztopionego masła
Masa serowa
- 600 g mielonego białego sera
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 laska wanilii (ziarenka)
- 1 cytryna (skórka otarta z całej cytryny)
Dodatkowo:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g serka mascarpone
- 400 g truskawek
- 1łyżka cukru pudru
- świeża mięta
Sernik z truskawkami. Przepis Ani Starmach
Spód: ciasteczka drobno pokrusz, wymieszaj je z roztopionym masłem, wyłóż na spód formy o wymiarach 23 cm. Schładzaj w lodówce do momentu, aż masa serowa będzie gotowa.
Masa serowa: w dużej misce wymieszaj ser ze śmietanką, jajkami, cukrem, ziarenkami wanilii (laskę wanilii natnij wzdłuż nożem, przeciągnij ostrzem noża przez środek rozkrojonej wanilii i wyjmij ziarenka), mąką ziemniaczaną i pszenną oraz skórką cytrynową. Masę wyłóż na ciasteczkowy spód. Piecz około godzinę w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu sernik całkowicie ostudź.
Dodatkowo: śmietankę ubij mikserem. Następnie wymieszaj z serkiem mascarpone i cukrem. Masą udekoruj wierzch sernika, dodaj pokrojone truskawki i świeżą miętę.
Czytaj dalej: