Poplista

Maciej Skiba - Chcę Ciebie częściej
1
Maciej Skiba Chcę Ciebie częściej
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino - Tamo bien
2
Enrique Iglesias x Pitbull x IAmChino Tamo bien
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka - samoloty
3
Dawid Podsiadło i Kaśka Sochacka samoloty

Co było grane?

Alphaville - Big in Japan
10:29
Alphaville Big in Japan
Sunrise Avenue - Hollywood Hills
10:34
Sunrise Avenue Hollywood Hills
Oskar Cyms - No co Ty
10:37
Oskar Cyms No co Ty

Czy w Środę Popielcową trzeba iść do kościoła? Co można jeść podczas postu?

Środa Popielcowa rozpoczyna okres wielkiego Postu. W Kościele katolickim to czas kiedy przygotowujemy się do świąt Wielkanocnych. Kiedy w tym roku wypada Środa Popielcowa? Czy należy iść do kościoła oraz jak przestrzegać postu?
fot. SHUTTERSTOCK

Czy w Środę Popielcową trzeba iść do kościoła?

Środa Popielcowa, wypada 6 marca 2019 roku i jest początkiem Wielkiego Postu. Tradycyjnie, w tym dniu podczas mszy jest zwyczaj posypywania głów popiołem na znak żałoby i pokuty.

Katolicy nie mają obowiązku uczestniczenia w Mszy. Poza każdą niedzielą, obowiązkowe są święta: Święto Bożej Rodzicielki Maryi (1 stycznia), Objawienie Pańskie (6 stycznia), Boże Ciało, Wniebowstąpienie Najświętszej Maryi Panny (15 sierpnia), Wszystkich Świętych (1 listopada) i Boże Narodzenie (25 grudnia).

Od Środy Popielcowej obowiązuje w liturgii kolor fioletowy, w kościołach rzadziej odzywają się dzwony i organy. Ponadto Kościół zakazuje w tym czasie hucznych zabaw.

Kogo obowiązuje post?

W Środę Popielcową - zgodnie z kanonami kodeksu prawa kanonicznego - obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych i post ścisły (trzy posiłki w ciągu dnia, w tym tylko jeden do syta). Prawem o wstrzemięźliwości są związani wszyscy wierni powyżej 14 lat, a prawem o poście - osoby pełnoletnie do rozpoczęcia 60 lat.

W dawnej Polsce post był bardziej surowy. Nie jedzono potraw mięsnych w poniedziałki, środy i w piątki, a w niektórych rejonach - w środy i piątki nie spożywano też żadnych potraw na gorąco.

Dawniej w niektórych regionach Polski, zwyczajowo wyparzano wszystkie naczynia kuchenne, szorowano je popiołem po to, aby uniknąć kontaktu z tłuszczem w potrawach postnych. Gospodynie troszczyły się, by domownicy odczuwali nieustannie głód.

Źródło: RMF 24

Polecamy