Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

19:10
Igor Herbut / WANI Było miło
19:13
Błażej Latos Głośniej
19:16
Enrique Iglesias / Pitbull / IAmChino Tamo Bien

Wyjątkowe, regionalne wielkanocne potrawy. Ich nazwy i skład zaskakuje

Wielkanocne menu nie jest tak sformalizowane jak bożonarodzeniowe. Na większości polskich stołów królują żurki z białą kiełbasą, faszerowane jajka i baby z bakaliami. W niektórych regionach Polski pojawiają się bardzo oryginalne potrawy. Znacie je?

Małopolska strząska

To danie przygotowywane nadal w niektórych małopolskich domach na wielkanocne śniadanie. Nazwa pochodzi od sposobu przyrządzania, a dokładnie od wymieszania wszystkich produktów. Składnikami są te produkty, które znajdowały się w Wielką Sobotę w święconym koszyku. W niedzielę rano jego zawartość "strząsa się". W ten sposób na talerzu lądują pokrojone wędliny i jajka. Całość zalewa się utartym chrzanem wymieszanym z octem.

Sułkowicka krzonówka

Ta zupa także wywodzi się z Małopolski, a konkretnie z okolic Sułkowic (niedaleko Myślenic). Nazwa potrawy pochodzi od jej głównego składnika – chrzanu. Ta roślina była nazywana w okolicy Sułkowic „krzanem” albo „krzonem”. Dziś wielu mieszkańców tej części Polski nadal używa starej nazwy „krzonówka”. Ta słona, lekko ostra, gęsta zupa podawana jest prawie w całej Małopolsce. Charakteryzują ją: wyczuwalny i widoczny osad z chrzanu, duże kawałki pokrojonych wędlin, mięsa, a także ćwiartki jajka. Całość posypana jest zieleniną.

Rakowskie dzionie

Ta potrawa wywodzi się z tradycyjnej kuchni żydowskiej. Wieki temu została zaanektowana przez gospodynie z województwa świętokrzyskiego. Danie to bardzo często przygotowywano zwłaszcza w domach w okolicy Szydłowca. „Dzionie” to rodzaj mięsnej kiszki. Z wyglądu przypominają nieco pasztetową, ale smakują o wiele lepiej. Dzionie znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych.

Święcelnik śląski

Jak wskazuje sama nazwa, to potrawa wywodząca się ze Śląska. Jest to rodzaj drożdżowego ciasta. Ten wypiek musiał koniecznie znaleźć się w niesionym do święcenia koszyku. Czasami święcelnik pieczono z chlebowego ciasta. Zawsze nadziewano go pokrojoną wędzoną wędliną, kiełbasą lub frankfurterkami.

Prażnica

Prażnica to tradycyjna jajecznica, jaką w Wielkanoc smażono na Kaszubach. Co odróżnia ją od „zwykłej jajówy”? Prażnica to jajka smażone na słoninie lub boczku, ale z dodatkiem wędzonej ryby. Bardzo często do przygotowania odświętnej wersji prażnicy, używano wędzonego węgorza. Od 2006 roku potrawa ta widnieje na rządowej liście potraw tradycyjnych województwa pomorskiego.

Jak obchodzony jest Wielki Tydzień i Pascha? Poznajcie ciekawe zwyczaje z różnych stron świata
Wielki Tydzień i Pascha to ważny czas dla chrześcijan na całym świecie. W wielu krajach w tym wyjątkowym tygodniu kultywuje się pradawne tradycje. Poznajcie ciekawe zwyczaje wielkanocne z całego świata.

Polecamy