GIS – Salmonella w rybie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dwa nowe ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności. W pierwszym informuje o stwierdzeniu niebezpiecznej dla zdrowia bakterii w partii łososia marki Fisher King. „W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego produktu” – przekazał GIS, podkreślając:
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
GIS – toksyny w soli
W drugim komunikacie mowa o wycofaniu soli sezamowej Gomasio ze względu na możliwą obecność toksyn Alternaria. „Są produkowane przez pleśnie z gatunku Alternaria, a ich spożycie może być szkodliwe dla zdrowia człowieka” – zaznacza GIS, który informację o zagrożeniu otrzymał poprzez poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach. Zarówno w przypadku łososia, jak i soli, wskazanych w ostrzeżeniach produktów nie należy spożywać.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu (…) należy skontaktować się z lekarzem – apeluje Główny Inspektorat Sanitarny.
GIS – wycofane produkty
Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno, pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
Numer partii: 0616
Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
Kod kreskowy: 5 901576 05749
Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
Bio Gomasio Original, 225 g
Numer partii: E36AESS2324243
Data minimalnej trwałości: 02/09/2025
Kraj pochodzenia: Belgia
Dystrybutor: LIMA NV. Groendreef 101, Aalter, 9880 Belgia
Dystrybutor w Polsce: Bio Planet S.A. Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno