Śniadanie na bogato
Kanapka w wersji deluxe
Zrób sobie podkręconą wersję bułki śniadaniowej. Do pierwszej kokilki dodaj 1 łyżkę masła, 1 łyżkę brązowego cukru i ¼ szklanki posiekanej cebuli i dobrze wymieszaj. Drugą kokilkę nasmaruj olejem i wbij do niej jajko. Pokrój bułkę i połóż ją spodem do dołu obok obu kokilek w koszyku frytkownicy. Połóż kilka pasków bekonu na kratce nad jajkiem. Po trzech minutach obróć obie połówki bułki, dodaj pokrojony cheddar i smaż przez około siedem minut — lub do momentu, aż jajko i bekon będą takie, jakie lubisz. Nałóż cebulę, jajko i bekon na bułkę i podawaj z pokrojonym pomidorem.
Eggy Breakfast Bites
Dla miłośników szybkich i pożywnych śniadań, eggy breakfast bites to strzał w dziesiątkę. Meksykańskie smaki – ser, kolendra, czarne oliwki, pomidorki cherry, jalapeño i czerwona cebula – zamknięte w małych, silikonowych foremkach, stanowią idealne rozwiązanie na szybkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Temperatura i czas przygotowania: 180 stopni, 12 minut.
Desery, które zachwycają
Sernik w nowej odsłonie
Kto by pomyślał, że frytkownica beztłuszczowa może stać się narzędziem do tworzenia wykwintnych deserów? Przepis na sernik z airfryera to dowód na to, że można przygotować pyszne i urocze mini deserki bez wielogodzinnego pieczenia. Połączenie kruszonki z ciasteczek, kremowego serka, jogurtu, wanilii, jajka, cukru i skórki z cytryny, po krótkim pieczeniu i schłodzeniu, staje się nieodparcie kuszącym deserem. Temperatura i czas przygotowania: 180 stopni, 10 minut.
Banany w karmelu
fot. Shutterstock
Prostota często kryje w sobie klucz do najlepszych smaków. Banany karmelizowane w frytkownicy to doskonały przykład. Słodkie, lekko przyrumienione, z nutą cynamonu i kardamonu, obsypane sezamem i podane z lodami, stanowią idealne zakończenie każdego posiłku.
Obiad i przekąski
Ziemniaki podwójnie pieczone
Dwukrotnie pieczone ziemniaki z frytkownicy to danie, które zaskakuje chrupkością skórki i kremowym wnętrzem. Dodatek gochujang i kimchi nadaje im orientalnego charakteru, a klasyczne dodatki takie jak bekon czy ser tylko podkreślają ich smak jeszcze bardziej.
„Buffalo Wings” z kalafiora
fot. Shutterstock
„Buffalo Wings” z kalafiora to wegańska alternatywa dla tradycyjnych skrzydełek, która zachwyca intensywnością smaków i chrupkością. Szybkie i łatwe do przygotowania, stanowią idealną przekąskę na każdą okazję. Wystarczy wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą z wodą, doprawić solą i pieprzem i pokryć ciastem różyczki kalafiora. Piecz je w 230 stopniach, przez 8-10 minut. Potem wyjmij, posmaruj sosem i włóż do frytkownicy na kolejne 10 minut.
Smacznego!
źródło: businessinsider.com