Poplista

1
Pezet, Auer Dom nad wodą
2
Alan Walker x Meek Dancing in Love
3
Benson Boone Sorry I'm Here For Someone Else

Co było grane?

01:30
Lady Gaga Abracadabra
01:34
Mr. Zoob Mój jest ten kawałek podłogi
01:43
Kaeyra Kiss Kiss

Domowa Nutella, którą możesz jeść bez wyrzutów. Jest zdrowsza i banalnie prosta

Nutella to kwintesencja słodkiej przyjemności, której trudno się oprzeć - wyjadana po cichu ze słoika, smarowana na jeszcze ciepłe naleśniki albo pochłaniana ukradkiem, łyżka po łyżce, w chwilach słabości. Takie boskie smarowidło łatwo i błyskawicznie można zrobić samemu, ale bez niepotrzebnych dodatków. I jeść je bez ograniczeń.
fot. Sham Clicks/Shutterstock

Zrób swoją Nutellę

Domowy krem czekoladowo-orzechowy według przepisu Rozkosznego to wspaniały sposób, żeby nie rezygnować z przyjemności. Popularny autor książek kulinarnych proponuje „lepszą Nutellę”, którą przygotujesz w 10 minut, bez kompromisów w smaku. Wystarczy kilka prostych składników:

Składniki (na 1 duży słoik):

  • 1 szklanka (250 ml) napoju z prażonych migdałów
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady 70%
  • 1 szklanka (130 g) prażonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj czekoladowe mleko: W małym garnku podgrzej napój migdałowy. Niech zacznie lekko bulgotać, ale nie gotuj go zbyt długo. Gdy będzie gorący, zdejmij garnek z ognia i od razu dodaj do niego połamaną na kawałki czekoladę. Mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
     
  2. Blenduj na gładki krem: Do blendera wrzuć uprażone orzechy laskowe, wlej przygotowane wcześniej czekoladowe mleko, dodaj miód oraz sól. Blenduj około 5 minut, aż masa będzie idealnie gładka. Nie przejmuj się, że krem jest rzadki i lejący się – zgęstnieje w lodówce.

    Jeśli masz tylko surowe orzechy, upraż je w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez około 15 minut. Następnie używając ręcznika kuchennego, pocieraj nimi, aby pozbyć się gorzkiej w smaku skórki.
     
  3. Schłodź i ciesz się smakiem: Przelej krem do słoika - najlepiej takiego z zakrętką i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Gotowy krem przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Jak jeść?

Domową Nutellę możesz traktować dokładnie tak, jak klasyczny krem ze sklepu. Możesz ją jeść na grzance, naleśnikach, gofrach, z owsianką, wyjadać łyżką. Albo jak Rozkoszny – na kromce chleba na zakwasie, z odrobiną oliwy i płatkami soli morskiej.

Rozkoszny pokazał, jak zrobić dubajską czekoladę. To jest prostsze, niż myślisz!
Viralowa dubajska czekolada zachwyca chrupkością, kremowym nadzieniem i bogatym smakiem. Rozkoszny pokazuje, jak w prosty sposób zrobić ją samodzielnie. Sprawdź przepis i przekonaj się, jakie to proste!

Czytaj dalej:
Polecamy