Ibuprofen: działanie
Ibuprofen to popularny lek, który często stosuje się w celu zmniejszenia bólu oraz stanów zapalnych. Jego podstawowe właściwości obejmują:
- działanie przeciwbólowe – skutecznie łagodzi bóle o łagodnym lub umiarkowanym nasileniu, takie jak bóle głowy, zębów, mięśni czy lekkie bóle menstruacyjne,
- działanie przeciwgorączkowe – pomaga obniżyć gorączkę,
- działanie przeciwzapalne – redukuje obrzęki, zaczerwienienia oraz uczucie ciepła związane ze stanem zapalnym.
Najnowsze badania dowodzą, że długotrwałe stosowanie tego leku może również doprowadzić do zmniejszenia ryzyka występowania pewnych chorób. Są to: cukrzyca, rak jelita grubego i demencja.
Nowe odkrycie dotyczące ibuprofenu
Profesor Paul Breslin z Rutgins University opublikował w „British Journal of Pharmacology” wyniki badań, które przeprowadził razem ze swoim zespołem. Eksperci odkryli, że substancje czynne, takie jak naproksen i ibuprofen, mogą hamować działanie receptorów słodkich w ustach i innych komórkach ciała. Receptory te są odpowiedzialne za rozpoznawanie cukru i przetwarzanie glukozy w organizmie.
Po zastosowaniu standardowej dawki ibuprofenu u osób badanych, odczuwały one słodki smak znacznie słabiej. Oznacza to, że lek może pływać na cały metabolizm cukrów. Aby całkowicie potwierdzić nowo odkryty mechanizm działania substacji, trzeba wykonać jeszcze szereg testów klinicznych. Jeśli jednak przypuszczenia się potwierdzą, być może w przyszłości ibuprofen będzie miał istotną rolę w profilaktyce chorób metabolicznych, zwłaszcza cukrzycy.