Francuskie ciasto cukrowe
Czy chcesz wiedzieć, jak francuskie wypieki zawsze wychodzą tak doskonale? Sekret tkwi w hojności składników: dużo masła, cukru i jajek.
Ciasto cukrowe pochodzi z północnych regionów Francji, takich jak Normandia i Bretania, gdzie klimat sprzyja uprawie buraków cukrowych i hodowli bydła. To właśnie stąd wzięła się tradycja używania dużej ilości cukru i słynnej na cały świat masła z Isigny, które niektórzy uważają za najlepsze masło świata. Ten wypiek jest nieodłącznym elementem każdej uroczystości w tych regionach, ale teraz także ty możesz przygotować go w domu.
Przepis na francuskie ciasto cukrowe
Do ciasta:
- 180 g mąki typ 405,
- 7 g świeżych drożdży,
- 1/2 miąższu laski wanilii,
- 2 jajka rozmiar M,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 130g masła.
Do polewy:
- 1 łyżka śmietany kremówki,
- 20 g masła,
- 50 g śmietany kremówki,
- 1 łyżka brązowego cukru.
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego, dodając do miski mąkę, drożdże, wanilię, jajka, cukier, miód i sól. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodaj masło i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 10 minut. Po tym czasie ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Pozostaw ciasto w chłodnym miejscu na około 8 godzin, a następnie rozwałkuj i pozwól mu odpocząć przez kolejne 2 godziny. Zrób w cieście wgłębienia, tak jak robisz to w przypadku focaccii. Posmaruj śmietaną i posyp cukrem. Przed pieczeniem udekoruj je kawałkami masła, aby uzyskać charakterystyczną dla tego deseru teksturę i smak.
Piecz w temperaturze 170 st. C, przez ok. 20-25 minut.
Źródło: leckerschmecker.me