Dlaczego wapń jest tak ważny dla seniorów?
Po 50. roku życia rośnie zapotrzebowanie na wapń. Wynika to z przyspieszonej utraty masy kostnej oraz gorszego wchłaniania tego pierwiastka z pożywienia. Niedobór wapnia może prowadzić do osłabienia kości, zwiększonego ryzyka złamań i rozwoju osteoporozy.
Czytaj też: Dodaję dwie łyżeczki do porannej kawy. Mój mózg pracuje tak dobrze jak nigdy!Ile wapnia potrzebuje senior?
Zgodnie z zaleceniami ekspertów z Mayo Clinic, osoby w wieku 51-70 lat powinny spożywać 1000 mg wapnia dziennie, a po 70. roku życia – 1200 mg. To kluczowe, by utrzymać zdrowe kości i zapobiegać ich demineralizacji.
Najlepsze źródła wapnia w diecie
Wapń znajdziemy w:
- mleku,
- jogurtach,
- serach, a także w
- warzywach liściastych (szpinak, jarmuż) i
- rybach z jadalnymi ościami (sardynki, śledzie).
Warto czytać etykiety produktów wzbogacanych w wapń, by mieć pewność, że dostarczają odpowiednią ilość tego składnika.
Co wpływa na wchłanianie wapnia?
Wchłanianie wapnia wspomaga witamina D, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto rozważyć jej suplementację. Z kolei nadmiar kofeiny może utrudniać przyswajanie wapnia, dlatego zaleca się ograniczenie kawy.
Suplementacja wapnia – kiedy jest potrzebna?
Suplementy wapnia warto stosować tylko po konsultacji z lekarzem i wykonaniu badań. Nadmiar wapnia może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak kamica nerkowa. Suplementację należy prowadzić ostrożnie i pod kontrolą specjalisty.
Odpowiednia ilość wapnia w diecie seniora to podstawa zdrowych kości i profilaktyki osteoporozy. Zbilansowana dieta, regularne badania i konsultacje z lekarzem pomogą utrzymać właściwy poziom tego pierwiastka.