Poplista

Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz - Nie mówię tak, nie mówię nie
1
Wiktor Dyduła, Kasia Sienkiewicz Nie mówię tak, nie mówię nie
Damiano David - Next Summer
2
Damiano David Next Summer
Dennis Lloyd - Mad World
3
Dennis Lloyd Mad World

Co było grane?

Daab - Ogrodu serce (W moim ogrodzie)
00:16
Daab Ogrodu serce (W moim ogrodzie)
Chappell Roan - Good Luck, Babe!
00:26
Chappell Roan Good Luck, Babe!
Elektryczne Gitary - Co ty tutaj robisz
00:30
Elektryczne Gitary Co ty tutaj robisz

Taką kawę pił Chopin! Ma dużo błonnika i wspomaga pracę jelit

Zdrowa, pełna błonnika i bez kofeiny - istnieje alternatywa dla tradycyjnej kawy, którą wielu z nas pije każdego ranka. Wspomaga pracę jelit, dodaje energii i jest smaczna. Nawet Fryderyk Chopin doceniał jej walory, sięgając po nią wieki temu. Czy to napój idealny na dobry początek dnia? Odpowiedź poniżej.
fot. shutterstock.com

Wieki temu pił ją Chopin. Nie ma kofeiny, pobudza pracę jelit. Na co pomaga kawa z żołędzi?

Kawa z żołędzi to napój, który potrafi zaskoczyć smakiem, ale również posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Już w XIX wieku pisano o jej pozytywnym wpływie na zdrowie, a Fryderyk Chopin był jednym z jej znanych miłośników. Co sprawia, że ta alternatywa dla tradycyjnej kawy jest tak wyjątkowa?

Czytaj także: Szukasz alternatywy? Spróbuj kawy z daktyli. Dodaje energii i nie ma kofeiny

Zawiera ona bogactwo składników odżywczych - od błonnika po witaminy z grupy B, które wspierają funkcjonowanie naszego układu nerwowego i poprawiają stan skóry. Dzięki braku kofeiny, kawa z żołędzi jest doskonałym wyborem dla osób cierpiących na nadciśnienie lub wrażliwych na kofeinę. Dodatkowo, jej właściwości przeciwbiegunkowe i zdolność do łagodzenia problemów żołądkowo-jelitowych sprawiają, że jest to napój nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Może pozytywnie wpłynąć na proces odchudzania. Uważana jest za bezpieczną dla większości osób, w tym dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci.

Jak się robi kawę z żołędzi? Instrukcja krok po kroku

Proces produkcji kawy z żołędzi jest prosty, ale wymaga czasu. Po wstępnym oczyszczeniu żołędzi zanieczyszczeń, należy je namoczyć na dobę, a następnie gotować, ostudzić, obrać z łupin, wypalić i  zmielić. Otrzymany w ten sposób „proszek” zachwyca korzennym aromatem i smakiem. Choć można przygotować kawę z żołędzi samodzielnie w domu, dostępne są również gotowe produkty w sklepach z ekologiczną żywnością, które ułatwiają cieszenie się tym wyjątkowym napojem bez konieczności poświęcania czasu na jego przygotowanie.

Czytaj także: Spróbuj zamiast zielonej i czarnej herbaty. Reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom stresu

Jaki jest smak kawy z żołędzi?

Smak kawy z żołędzi często opisywany jest jako głęboki, z nutami korzennym i orzechowymi, co czyni ją wyjątkową alternatywą dla tradycyjnej kawy. Choć nie zawiera kofeiny, to dzięki bogactwu składników odżywczych, potrafi dostarczyć „zastrzyk energii”. Dla wielu, jej unikalny smak to miła odmiana od codziennej rutyny.


Kawa z żołędzi

  • Smak: głęboki, korzenny, orzechowy.
  • Właściwości: bogata w błonnik, wspomaga pracę jelit i proces odchudzania, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy, ma działanie przeciwbiegunkowe.
  • Kaloryczność: od ok. 368-510 kcal w 100g, w jednej łyżeczce - 5g - ok. 18-25 kcal.
  • Zawartość cennych składników: węglowodany, białko, tłuszcz, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź.

Czytaj także: Piję to na pusty żołądek. Kilogramy lecą w dół? 

Polecamy

Więcej z kategorii: Zdrowie

Najchętniej czytane