Tarta z rabarbarem na ciasteczkowym spodzie. Przepis Ani Starmach
Spód:
- 400 g ciasteczek typu Oreo
- 100 g rozpuszczonego masła
Masa:
- 500 g rabarbaru
- 200 g serka mascarpone
- 100 g cukru
- 300 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody
- mięta do dekoracji
Tarta z rabarbarem bez pieczenia. Przepis Ani Starmach
Spód: Ciasteczka zblenduj na piasek. Wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę do formy o wymiarach 33x11 cm. Schładzaj w lodówce przez minimum 40 minut.
Masa: rabarbar potnij, aby był tak szeroki jak foremka. Na patelnię wlej wodę i cukier. Podgrzewaj, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy dodaj rabarbar. Gotuj przez kilka minut, nie pozwól na to, aby łodygi straciły kształt i się rozpadły. Rabarbar ściągnij z patelni i ostudź. Śmietankę ubij, dodaj mascarpone i cukier puder, wyłóż na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułóż rabarbar i udekoruj miętą.
Czytaj dalej: