Czy owoce można trzymać w lodówce?
Agnieszka Pocztarska, twórczyni konta @czytamyetykiety, zwróciła uwagę na to, jakich owoców nie powinniśmy przechowywać w lodówce. W swoich mediach społecznościowych zamieściła infografikę z produktami, których lepiej nie trzymać w zimnie. Są to:
- ananas,
- awokado,
- banany,
- brzoskwinie,
- gruszki,
- jabłka,
- kiwi,
- mango,
- papaja,
- pomarańcza.
Dlaczego owoce trzymamy poza lodówką?
Dlaczego niektóre produkty lepiej położyć w temperaturze pokojowej? Związane jest to z tym, że w niskiej temperaturze część z nich może stracić smak i aromat. To jednak nie wszystko! Niektóre owoce, takie jak jabłka czy gruszki, podczas dojrzewania wydzielają etylen. Jest to związek chemiczny, który będzie wpływać na przyspieszenie dojrzewania innych owoców i warzyw leżących w lodówce. Przez to może szybciej dość do zepsucia.
CZYTAJ TEŻ: Te ubrania muszą znaleźć się w twojej szafie! Sukienki, szorty i koszule czekają w Pepco
Specjalistka przyznała, że wrzucenie jabłka do lodówki nie jest groźne, ale jeśli bardzo lubimy jeść je na zimno, to lepiej włożyć je tam kiedy będzie już dojrzałe, a potem zjeść w miarę szybko.
Jak przedłużyć świeżość owoców?
Jeśli chcemy zadbać o to, aby zakupione lub zebrane z ogrodu owoce były jak najdłużej świeże, warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniki. Regulują one przepływ powietrza i poziom wilgotności, dzięki czemu umieszczone w nich produkty dłużej nadają się do spożycia. Dobrze sprawdzają się też papierowe torby – w nich warto umieścić kiwi czy awokado i dorzucić jeszcze banana lub jabłko.